Skill Berdoa

>> 16 Disember 2010

Seandainya seorang murid sentiasa mengharapkan syafaat dari seorang guru untuk memperolehi markah tinggi, seorang pekerja bergantung kepada bosnya untuk naik pangkat, seorang kakitangan kerajaan bergantung pada pemantau maka kita sebagai hamba tidak boleh terlepas dari bergantung kepada allah dalam urusan harian sama ada duniawi mahupun ukhrawi. Kadang-kadang terasa seperti kecewa memohon terlalu lama namun tidak dimakbulkan. Kita tidak perlu untuk tergopoh dalam sesetengah keadaan. Ada perkara kita perlu bergerak pantas seperti menentang musuh dan ada perkara yang kita perlu meletakkan seinfiniti kesabaran dalam menanti kehadirannya. Pasti dan pasti ia akan termakbul. Sama ada cepat atau lambat itu bukanlah urusan kita. 

Kita tidak perlu melatah di siang hari. Tidak usah tergopoh untuk memohon kemenangan dengan cepat seperti yang diminta oleh Khabbab bin al Arat kepada nabi untuk mencapai kemenangan menentang kafir ketika itu. Itu pun setelah tubuhnya disiksa dan disiat dengan besi panas. Sehingga seperti itu pun nabi masih menasihatinya agar tidak tergopoh-gapah dalam menuntut kemenangan. Juga seperti nabi Yunus yang hidup di dalam perut ikan nun. Juga kisah dakwahnya nabi Nuh memakan seumur hidupnya dalam berdakwah namun hanya sebilangan kecil yang menyahut seruannya. Bagaimana dengan kita? Sudah berapa banyak pengorbanan kita? Sudah berapa tahun kita menanti? Sungguh malu jika hendak dibandingkan dengan mereka yang terdahulu.

Dalam berdoa kadang-kadang sesetengah kita lupa akan cara memohon dengan yang MAHA ESA. Jika kita memohon wang dari ayahbonda mempunyai skill yang tertentu, dimulakan dengan "mengayat" terlebih dahulu, inikan pula dengan KHALIQ semestinya mempunyai skill yang tertentu. Di sini saya ingin berkongsi tips-tips ataupun skill yang perlu kita praktikkan.

1. Memohon Di Waktu Yang Mulia
Dalam islam kita mempunyai hari-hari yang mulia disisinya. Antaranya hari arafah dalam setahun, ramadhan dalam bulan, hari jumaat dalam seminggu dan waktu sahur (2/3 malam) dalam sehari.
sabda nabi dari Abu Hurairah : allah turun setiap 1/3 akhir malam setiap hari ke langit dunia. allah berkata"siapa yang menyeruku aku akan jawab, sesiapa yang meminta kepadaku akan aku perkenankan permintaannya dan sesiapa yang memohon ampun akan aku ampunkannya" muttafaqun 'alaih

2. Keadaan Yang Mulia
Berkata Abu Hurairah: "pintu langit dibuka ketika menuju ke jalan allah, ketika turunnya hujan dan ketika mendirikan solat fardu"
sabda nabi s.a.w "Doa ketika antara azan dan iqamah tidak akan ditolak" H.R Abu Daud
"doa orang yang berpuasa tidak akan ditolak" H.R Tirmizi
"waktu paling hampir hamba dengan tuhannya ialah ketika sujud, maka perbanyakkan berdoa" H.R Muslim
  
3. Mengadap Kiblat


4. Tidak Terlalu Meninggikan Suara Dan Tidak Terlalu Rendah


5. Tidak Bermain-main / Bersajak Dalam Berdoa
Dengan makna memohon dengan sepenuh rintihan ketika berdoa.

6. Merayu, Khusyuk, Harap

7. Meyakini Bahawa Doa Akan Dimakbulkan 
Kerana dari Abu Hurairah meriwayatkan nabi melarang berdoa "ya allah ampunilah aku jika kamu mahu, rahmatilah aku jika kamu mahu...."


8. Mengulangi Doa 3 Kali
"Apabila nabi berdoa, baginda berdoa 3kali". H.R Muslim

9. Membuka Dan Menutup Doa Dengan Selawat Atas Nabi
Kata Sualaiman Darani rahimahullah: "sesiapa yang ingin memohon kepada allah, maka mulakanlah dengan berselawat atas Nabi s.a.w, kemudian mohonlah hajatnya, kemudian menutupnya dengan selawat. sesungguhnya Allah menerima dua selawat dan Allah memuliakan doa diantara kedua selawat tersebut.

10. Taubat
Ini merupakan perkara dalaman dan merupakan sebab utama untuk menjadikan doa kita dimakbulkan allah. Jangan segan untuk bertaubat kepada allah. Jika Nabi s.a.w yang ma'sum dan sudah dijamin syurga pun memohon ampun 70 kali dalam sehari, inikan kita hambanya yang sentiasa dalam kemaksiatan kepada penciptanya.


"mohonlah kepadaNYA. DIA Maha Kaya atas segala sesuatu"
"mintalah kepadaKu nescaya akan Ku perkenakan kepadamu" mafhum ayat

0 comments:

Catat Ulasan

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP